Jaunimo iniciatyvinė grupė

Akcija „Jaunimas prieš terorą 2012“

Rugsėjo 15 d. Vilniuje startuoja jau aštunta kasmetinė tarptautinė akcija „Jaunimas prieš terorą“. Kasmet akcijos rėmuose keleto skirtingų savo forma ir tiksline grupe renginių dėka yra apžvelgiama viena siauresnė tema, tiesiogiai susijusi  su teroro prevencijos būdų kūrimu ir vystymu. Šių metų akcija skirta vaikų ir jaunimo pilietinio ir tautinio-patriotinio ugdymo problematikai. 

Buvusios SSRS šalyse, Rytų Europos šalyse, švietimo programose aiškiai ir vienareikšmiškai skamba žodžiai "patriotinis ir tautinis ugdymas". Tuo tarpu Vakarų Europos šalyse vietoj šių žodžių dažniau yra vartojama sąvoka "pilietinis ugdymas". Nepaisant abiejų sąvokų vaidmens šiuolaikiniame pasaulyje, jų reikšmė skiriasi.

Kalbant apie Europos sąjungą, ar "patriotinio" ugdymo pakeitimas "pilietiniu" nesukuria prielaidų šalių ir kultūrų asimiliacijai? Kaip reikėtų suvokti "Europos pilietiškumą", taip dažnai minimą europinėse programose? Kokią įtaką patriotinis ugdymas daro nacionalizmo vystymuisi, kurio radikalios formos gali tapti ksenofobijos ir net teroro prižastimi? Ar "pilietinis" ir "patriotinis" ugdymas garantuoja daugiakultūrės visuomenės išsaugojimą? Šie ir kiti klausimai bus aptariami akcijos renginių rėmuose.

Akcijos "Jaunimas prieš terorą 2012" atidarymas įvyks Rotušės aikštėje, šeštadienį, rugsėjo 15 d. Akciją atidarys teminis sportinis orientavimas arba Encounter moksleiviams. O jau sekmadienį, rugsėjo 16 d. Lenkų kultūros namuose akcijos rėmuose įvyks jubiliejinis 10-asis intelektinių žaidimų čempionatas. Šiemet jo dalyviams be tradicinio žaidimo „Kas? Kur? Kada?“ siūloma savo jėgas išmėginti naujame žaidime — „Erudit-Kvartet“. Tradiciškai čempionatą aplankys intelektinių žaidimų magistras Al;eksandr Druzj.

Rugsėjo 20–23 d.d. įvyks tarptautinis visuomeninių jaunimo organizacijų forumas, kuriame šiemet dalyvaus daugiau kaip 20 šalių atstovai. Forumo ašimi taps tarptautinė konferencija „Tautinis-patriotinis ugdymas: nuo saikingo iki radikalaus“, kuri įvyks rugsėjo 21 d. Dalyvauti konferencijoje, pasidalinti savo nuomone bei išgirsti ekspertų pranešimus taip pat galės ir visi norintys.

Antrus metus iš eilės akcijos „Jaunimas prieš terorą“ rėmuose sostinės gyventojai pamatys spektaklį. Rugsėjo 23 dieną nacionaliniame Mažajame teatre įvyks Smolensko teatro studijos „Dialog“ spektaklis „Kamštis“ pagal šiuolaikinės dramaturgės Ksenijos Dragunskajos pjesę. Spektaklio „Kamštis“ socialinė antiutopija įtraukia žiūrovus į atvirą, žiaurų reginį, verčiantį sielą staugti nuo neištveriamo skausmo už žmonių likimą.

Šiemet renginiu, uždarysiančiu akciją „Jaunimas prieš terorą“, taps trumpametražių jaunimo sukurtų megėjiškų filmų kino festivalis „KinoKolor“. Kino festivalis įvyks rugsėjo 27 d. kinoteatre „Pasaka“. Tai — jau trečias kino festivalis „KinoKolor“, kuris vyksta akcijos „Jaunimas prieš terorą“ rėmuose.

Akcijos organizatoriai kviečia aktyviai dalyvauti akcijos "Jaunimas prieš terorą 2012" renginiuose. Įėjimas į visus renginius nemokamas, tačiau į daugumą renginių būtina išankstinė registracija.

http://www.youtube.com/watch?v=T7A8WCp6Bzk&feature=g-upl

Šaltinis: http://www.terrorunet.lt/