„Žaliasis žibintas“ džiugina visus eiline premjera!

2012 metų kovo 24-tą ir 25-tą dienomis įvyks Vilniaus kultūros centro rusų teatro „Žaliasis žibintas“ premjera „Dėdulės sapnas“ pagal F. Dostojevskio apysaką. Tai komedija, kurioje išryškinami rusiškos provincijos papročiai ir būtis per klasiko ironiją, tragiški žmonių santykiai įvilkti į žaižaruojantį komedijos rūbą. Scenoje – provincijos miestelio Mordasovo „aukštuomenės elitas“. Pirmu smuiku čia griežia Marija Aleksandrovna Moskaliova. Aplink šią „damą“ sukasi pulkas aštriadančių miestelio poniučių. Pagrindinė „Dėdulės sapno“ intriga – praėjusių laikų kavalieriaus, ne šio pasaulio gyventojo kunigaikščio Gavrilos piršlybos Moskaliovos dukrelei Zinai. Spalvingą kompaniją papildo apgautas Zinos sužadėtinis Pavelas Aleksandrovičius Mozgliakovas. „Dėdulės sapnas“ – ne apie siekiamą tikslą, kuris išties visai banalus, o apie patį svajonės, vilties fenomeną, kuris savaime yra gražus. Šiame spektaklyje nesityčiojama iš XIX amžiaus Rusijos provincijos miestelio Mordasovo „aukštuomenės“, šiame spektaklyje juokiamasi.

 Tačiau tai ne pirmasis teatro pastatymas pagal pasaulio masto rusų rašytojo ir filosofo F. Dostojevskio kūrinius. 2011 metų lapkritį buvo pastatytas poetinis spektaklis „Dostojevskis Vilniuje“ pagal rašytojo žmonos ir jo amžininkų atsiminimus. Spektaklis buvo pristatytas ištikimiems žiūrovams Rusų Dramos teatro scenoje 3-čio Respublikinio teatrų festivalio, skirto 190-osioms F. Dostojevskio metinėms, metu. Aktorių pasirodymas buvo aukštai įvertintas kompetentingos komisijos bei apdovanotas Gran-pri už geriausią poetinę kompoziciją, taip pat vienas iš aktorių Darjuš Jankelovič buvo apdovanotas už geriausią vyrišką vaidmenį. Spektaklis „Dėdulės sapnas“ buvo paruoštas teatro savo 20-to kūrybos veiklos jubiliejaus minėjimui, kuris įvyks 2012 metų gegužės 24 dieną Rusų Dramos teatro scenoje. Savo dvidešimtąjį sezoną pradėjęs intensyviu darbo grafiku jubiliejaus minėjimui teatras taip pat ruošia dar du spektaklius: „Vakaro nelaisvė“ pagal F. Faiko pjesę ir pasaką vaikams „Lėlės Niuros ir jos draugų nuotykiai“, kurioje vaidina jauniausios teatro grupės dalyviai. Rusų vaikų ir jaunimo teatras „Žaliasis žibintas“ pilnas kūrybinių jėgų, kurias pasiryžęs efektyviai naudoti meno srityje ir ateityje.

Kovo  24-tą dieną 16:00 „Žaliasis žibintas“ kviečia visus teatro mėgėjus pirmus išvysti spektaklio „Dėdulės sapnas“ premjerą adresu Žėručio g. 4, Lazdynų vidurinė mokykla (atskiras įėjimas iš sportinės aikštelės pusės). Bilieto kaina 10 litų.

Teatro draugai ir nuolatiniai partneriai: „Jaunimo iniciatyvinė grupė“, Rusų kultūros centras.