Tarptautinė konferencija, skirta Josifo Brodskio 70-mečiui paminėti

Vilniaus memorialinių muziejų direkcijos,
J. Baltrušaičio lietuvių ir rusų bendradarbiavimo labdaros ir paramos fondo ir
Rusų kultūros centro vardu maloniai kviečiame Jus į

Tarptautinę konferenciją, skirtą poeto, Nobelio premijos laureato
JOSIFO BRODSKIO (1940–1996) 70-mečiui paminėti

Konferencija vyks 2010 m. gegužės 31 d.-birželio 3 d. Vilniuje

   Didis rusų poetas - amerikiečių eseistas, 1988-jų metų Nobelio premijos laureatas Josifas Brodskis nuo 1966 m. ir iki pat priverstinės emigracijos (1972 m.) daug kartų lankėsi Lietuvoje, turėjo čia labai artimų draugų (Tomą Venclovą, Praną Morkų, Audronį ir Ramūną Katilius, ir kt.), kurių butuose susirinkusiam jaunimui skaitė savo naujausias eiles. Labai svarbu tai, kad į Brodskio eiles įėjo ir lietuviškosios realijos, tai atsispindi ir keleto jo eilėraščių ir net eilėraščių ciklų pavadinimuose ("Palanga", "Lietuviškasis divertismentas", "Lietuviškasis noktiurnas", ir kt.). Sovietų laikais nuteistas už „veltėdžiavimą“ ir ištremtas į Rusijos šiaurę, Brodskis žavėjo Lietuvos jaunimą savo drąsia elgsena režimo atžvilgiu.

   Būsimoji Konferencija kelia didelį Brodskio draugų bei jo kūrybą tyrinėjančių literatūrologų susidomėjimą. Pranešimai bei pasisakymai užims tris dienas. Tarp pranešėjų - tokie žinomi specialistai, kaip Prof. Dr. Bengt Jangfeldt (Švedija), Dr. Faith Wigzell (D. Britanija), Dr. Beata Pawletko (Lenkija), Dr. Denis Achapkin (Rusija), taip pat Brodskio muziejaus Sankt-Peterburge kūrėjos - A. Achmatovos muziejaus Sankt-Peterburge direktorė Nina Popova ir Brodskio kabineto tame muziejuje saugotoja Irina Borodina. Kalbės ir lietuvių literatūrologai, tyrinėjantys tiek Brodskio kūrybą apskritai, tiek jos lietuviškuosius motyvus bei jo ryšius su lietuvių poetais - Tomas Venclova, Donata Mitaitė.

   Kitą Konferencijos dalį sudarys Brodskio draugų memuarinio pobūdžio pasisakymai. Kalbės Liudmila Segeeva, Michail Milchik, Natalia Woroszilska, Ramūnas Katilius, ir kt. Konferencijos programoje - viš 20 pranešėjų pavardžių. Dalį pranešimų lydės retų skaidrių bei dokumentų demonstravimas, bus surengta Brodskio piešinių paroda. Įvyks ekskursijos Brodskio takais Vilniuje ir Kaune.

Programa